11/30
  • Pages
  • Editions

IN BEELD

HET DAK STAAT IN BLOEI

Bouwwerkbegroeners

Tekst Marijke van der Linde Beeld Mike Raanhuis

Dennis Hols (Li) en Cyprien Gaillard.

Bouwwerkbegroeners Dennis Hols en Cyprien Gaillard maken Nederland een stukje groener én duurzamer. Ze bedekken daken vol met vetplantjes, turf, kruiden, heide en zelfs duin. ‘Schitterend werk toch? Ik wil nooit meer iets anders doen.’

Vandaag ‘begroenen’ de mannen het dak van een vrijstaande woning in Tuitjenhoorn, Noord-Holland. Ze plaatsen sedummatten vol met inheemse rots- en vetplantjes. Het groen komt vers uit de eigen, biologische kwekerij van hun werkgever Groendak.

Onder het genot van een verwarmende herfstzon laden de mannen de opgerolde matten vanuit de bus in een mobiele lift. Dan plaatsen ze een grote trap en klimmen het dak op. Vanaf daar kijken ze uit op een wild begroeide tuin in alle mogelijke herfsttinten.’

Turfdaken

Behendig knippen en zagen de mannen de matten op maat en leggen deze strak tegen elkaar aan. Hols: ‘We controleren of de matten netjes zijn en halen hier en daar onkruid weg.’ Het dak kleurt groen, mint en rood: een stukje natuur dat bijna naadloos overloopt in de omgeving. Dat is geen toeval. Hols: ‘Vaak kiest de klant voor groen dat aansluit bij de natuur in de omgeving. Dat staat mooi en is gunstig voor de biodiversiteit.’ Zo legden de mannen turfdaken op grote schaapskooien, in het Friese, turfrijke gebied Bakkeveen. In het turf zaaiden ze grassen, die ook volop groeien in die omgeving. Geen dak te gek: de bouwwerkbegroeners kunnen ook heide- en zelfs duindaken aanleggen.

Vrolijke klanten

‘Klanten zijn altijd vrolijk, want we leveren een schitterend product. Groen op het dak kent namelijk vele voordelen voor mens en omgeving’, vertelt Hols. Het isoleert bijvoorbeeld beter dan gewone dakbedekking en verlaagt zo energiekosten. Het vangt regenwater op voor de plantjes en vermindert zo ook waterstijging. Het zuivert de lucht en verlengt de levensduur van het dak. Een ‘bed and breakfast’ voor vlinders, bijen en vogels. Vandaar dat groene daken steeds populairder worden. Binnen de bouw, die de laatste jaren enorm verduurzaamt, zijn ze vaak zelfs een vereiste.

Hovenier of dakdekker?

Met de grote vraag naar groen op het dak, is de functie bouwwerkbegroener ontstaan. Een functie waar steeds meer vacatures voor vrijkomen. Maar zijn bouwwerkbegroeners nou hoveniers, dakdekkers of beide? Hols: ‘Anders dan dakdekkers werken wij vooral met groen en daar zijn we blij mee. Ik plaats liever mooie plantjes dan een zwart dak.’

Bouwwerkbegroeners hebben vooral verstand van groen én de nodige kennis over dakdekken. Met name bij de aanleg van groen op schuine daken - soms tot wel 68 procent schuinte - is technisch vakwerk vereist. Een manier om groen op zulke daken op z’n plek te houden, is met profielen en rasters. Daar komt bouwkundig inzicht bij kijken.

Voor Gaillard geen probleem: voordat hij bij Groendak in dienst kwam, werkte hij als timmerman. Hols studeerde vmbo, richting bouw, en deed productkennis op als verkoper bij een bouwmarkt. Ook behaalde hij de diploma’s bouwwerkbegroener 1 (aanleg) en 2 (onderhoud), toen hij al in dienst was. ‘Maar je leert dit werk vooral in de praktijk’, ervaart hij.

Hoe schuiner het dak, hoe leuker

De meest uitdagende klussen vinden de mannen het leukst. ‘Hoe schuiner het dak, hoe beter. Je hebt dan focus en behendigheid nodig’, vertelt Hols. Ook voor Gaillard kan het dak niet schuin of hoog genoeg zijn. ‘Het hoogste dak waarop we werkten is 92 meter hoog. Je plaatst het groen dan vanaf een kraan. Geweldig.’

Hols en Gaillard leggen door heel het land groene daken aan en ook in België, Duitsland en Frankrijk. Hols: ‘Je bent lekker buiten, vaak samen met een collega en werkt met groen. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Ik werk hier nu acht jaar en wil nooit meer weg.’

Ook Gaillard is blij met deze baan. ‘Hiervoor werkte ik als timmerman, maar ik verlangde ernaar om buiten te werken, samen met collega’s. Dat kan hier.’ Samen met Hols plaatst hij de laatste sedummatten op het dak in Tuitjenhoorn, dat nu volledig groen is. Het is alsof ze op een met vetplantjes begroeide heuvel staan. Straks groeit de vegetatie helemaal dicht en in april bloeien gele, witte en rode bloemetjes. Nederland is weer een stukje groener.

Zo vergroen je een dak

Een dak vergroen je op verschillende manieren. Een manier is met sedummatten. Sedum is een andere benaming voor rots- en vetplantjes. De specifieke sedumplanten die Groendak kweekt, groeien tot maximaal acht centimeter hoogte, zijn sterk en hebben weinig water nodig. Makkelijk in onderhoud dus. Een sedummat bestaat uit verschillende lagen. Een van die lagen, het zogeheten hydrodraingedeelte, houdt vocht vast en bewatert de plantjes continu.

Een dak vergroen je ook met groendakpannen, gevuld met sedumplantjes. Veel woningen in Nederland zijn al voorzien van dakpannen, omdat die luchtdoorlatend zijn en zo vocht tegengaan. Heeft een klant al dakpannen? Dan hoeven de bouwwerkbegroeners die enkel te vervangen door groene dakpannen. Groendakpannen plaats je namelijk op dezelfde wijze als gewone dakpannen.

GEEN DAK TE GEK: DE BOUWWERKBEGROENERKAN OOK HEIDE- EN ZELFS DUINDAKEN AANLEGGEN

Deel deze pagina