COLUMN

MARIKE

Marike Schooneveldt is adviseur veilig en gezond werk voor de sector Industrie & Agrarisch.

PAK LICHAMELIJKE BELASTING AAN!

Eind oktober heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ gelanceerd. Lichamelijke belasting is na psychische klachten de meeste gemelde beroepsziekte in Nederland. De meeste meldingen over lichamelijke klachten komen uit de industrie. Schouderklachten staan hierbij op nummer één. Waardoor ontstaan lichamelijke klachten? Door zwaar tillen en dragen, maar ook door repeterende bewegingen of veel kracht moeten zetten. Denk aan producten op pallets stapelen of lopendebandwerk in de vleesverwerkende industrie. Of in de agrarische sector het oogsten van groente of het duwen of trekken van karren vol met bloemen.

Je werkgever is er verantwoordelijk voor dat jij niet ziek wordt van je werk. Hij moet zorgen voor een goed ingerichte werkplek. Heb je lichamelijke klachten en vraag je je af of die door het werk komen? Als je de vragenlijst van SZW invult krijg je tips om de belasting te verminderen. Ga samen met je collega’s het gesprek aan met je werkgever over de uitkomsten van de vragenlijst, want samen sta je sterker dan alleen.

Zelf werk ik inmiddels al maanden thuis. Thuiswerken komt in de industrie en de agrarische sector minder voor, maar ook daar werken nu mensen thuis. Denk aan de collega’s van kantoor. Die doen weliswaar heel ander werk dan het tillen van kisten met komkommers of het ombouwen van machines in onmogelijke houdingen, maar ook van beeldschermwerk kun je lichamelijke klachten krijgen. Let dus ook als je thuiswerkt op je werkhouding, want de hele dag achter je laptop zitten is niet gezond. Je wilt toch niet dat je straks geen corona hebt gekregen door het thuiswerken, maar wel RSI-klachten? Daar zit niemand op te wachten. Je werkgever is ook als je thuiswerkt verantwoordelijk voor een goede beeldschermwerkplek.