ARBEIDSVOORWAARDEN

FNV spreekt zwaarwerkregeling af

DRIE JAAR EERDER STOPPEN IN VLEESINDUSTRIE

Tekst Adrie Boxmeer Beeld ANP

‘DEZE REGELING IS UNIEK IN NEDERLAND’

Van 1 januari volgend jaar kunnen werknemers die minimaal twintig jaar in de vleesindustrie hebben gewerkt drie jaar eerder stoppen met werken. Hun werkgever betaalt voor elk jaar dat ze eerder stoppen 21.200 euro.

De regeling gaat in drie jaar voordat iemand AOW krijgt. De regeling geldt alleen voor werknemers die ten minste twintig jaar vlees hebben uitgebeend en gesneden, dus niet voor mensen in de expeditie, op kantoor of in de technische dienst. Het hoeven niet per se de laatste twintig jaar te zijn geweest dat iemand uitbener was. Ook moet iemand de laatste tien jaar bij dezelfde werkgever hebben gewerkt. En je mag daarna niet weer ergens anders gaan werken. Wie de volle drie jaar van de regeling gebruik maakt krijgt een iets hoger bedrag dan als je twee of één jaar eerder stopt met werken. FNV-bestuurder John Klijn: ‘Deze bepaling had voor ons niet gehoeven. Maar de werkgevers wilden dit per se. We zijn ermee akkoord gedaan, omdat we weten dat veel mensen sowieso op 1 januari willen stoppen.’

REDELIJK UNIEK

De uitkering die je in drie jaar ontvangt wordt in maandelijkse bedragen van ruim 1766 euro bruto betaald. Omdat de regeling niet eerder mag ingaan dan 1 januari 2021 krijgen deelnemers waarvan de AOW-datum vroeger valt dan 1 januari 2015 niet helemaal het volledige bedrag. Overigens wordt de uitkering met de jaarlijkse AOW-stijging verhoogd. John Klijn: ‘Deze regeling is redelijk uniek in Nederland. We zijn er ook trots op dat dit dankzij de leden is bereikt. Naar schatting 1.500 van de 12.000 werknemers in het vlees komen hiervoor in aanmerking. Daarnaast zijn we bezig om iedereen na 45 jaar werken recht op AOW te geven. Dat is een afspraak in het Pensioenakkoord. Als dat niet lukt dan wordt de zwaarwerkregeling wellicht een definitieve afspraak. Want werken in het vlees is en blijft zwaar.’   Heb je vragen over de regeling? Mail naar john.klijn@fnv.nl.  

‘WERKEN IN HET VLEES BLIJFT ZWAAR’

Deel deze pagina