JANWILLEM

RECUPERATIE

We gaan even duur doen. Recupereren. Het betekent herstellen, op krachten komen. Het woord viel in een cao-overleg met een werkgever.

Recupereren is het trefwoord voor tijdig snipperdagen, ADV-dagen en ouderendagen inplannen en met vakantie gaan. Die dagen uit de werkmodus stappen heb je hard nodig om te herstellen van het werk en de werkdruk. En eigenlijk veel belangrijker: om je privéleven op orde te houden. We werken om te leven en niet andersom.

Sinds 2019 hebben we niet enkel ouderendagen maar ook jongerendagen, speciaal voor jonge ouders om nieuw kroost een solide basis te geven. In 2019 een week wettelijk geboorte- of adoptieverlof tegen 100 procent loon erbij in plaats van de veelal twee dagen in de cao. In juli 2020 kwamen hier vijf weken wettelijk aanvullend verlof voor partners bij, in te zetten in het 1e half jaar na de geboorte. In augustus 2022 nog eens negen weken voor beide ouders, in te zetten in het 1e jaar.

Minpunt bij deze ‘jongerendagen’ is dat het wettelijk loon in deze 14 weken extra verlof 70 procent is. Dit zullen we in de cao’s op een fatsoenlijke 100 procent moeten zien te krijgen. Met de krappe arbeidsmarkt van nu horen we werkgevers zeggen dat ze dat niet op 100 procent willen zetten, “want dan zullen de jonge ouders deze dagen zeker opnemen”.

Ik vind dat stom. Bovendien is het een illusie want jonge ouders zullen deze dagen zeker opnemen. Leef je in, werkgevers, in de drukte van de jonge ouders. Die dagen kunnen ze goed gebruiken. Recuperatie!

We hebben een nieuwe redacteur voor het magazine. Niet Bart zoals vorige keer gemeld, maar Andrew. Andrew Groeneveld schrijft al tientallen jaren voor de FNV. Een ervaren rot met een vlotte pen. In dit nummer vind je zijn eerste bijdragen.

Janwillem Compaijen janwillem.compaijen@fnv.nl

Deel deze pagina