COLUMN

PETER SCHRIJFT

Peter de Lang is secretaris van de Sectorraad Industrie & Agrarisch.

CRUCIALE BEROEPEN

Twee jaar geleden hadden we ze ineens: de cruciale beroepen. En dat was nog een hele lijst. Zelfs slijters vielen eronder. Culturele dingen zoals een bibliotheek dan weer niet. Eigenlijk raar als je cruciaal vertaalt als eerste levensbehoefte.

Vooral de zorg kreeg, terecht, veel aandacht. Deze groep kreeg zelfs een bonus. Zorg werd daarbij ruim geïnterpreteerd, zodat ook de secretaresse een bonus kreeg. Maar dat riep bij mij wel de vraag op: waarom al die andere cruciale beroepen dan niet?

En dan is er natuurlijk de vraag: wat als je geen cruciaal beroep hebt? Wat betekent dat? Want als we dat werk niet echt nodig hebben, waarom doen we het dan? Want wanneer wordt het zinloos werk? En hoe zit het met al dat werk dat vrijwillig wordt gedaan? Niet zinvol genoeg om er voor te betalen, maar ook nog niet zinloos? Als samenleving moeten we er voor zorgen dat iedereen op een behoorlijke manier wordt gewaardeerd in inkomen en in eerlijke belastingheffing. Daar horen we als bond werk van te maken. Zichtbaar! Want ook vakbondswerk is cruciaal.

Deel deze pagina